Notice: Undefined index: form_disabled in /home/versveilig/domains/versenveilig.nl/public_html/local/widgets/form-contact/html.php on line 13 Belang van voedselveiligheid
Home   |   Vers & Veilig   |   Belang van voedselveiligheid

Hebt u en uw medewerkers het belang helder voor ogen?†

Voedselveiligheid is essentieel

De EHEC-crisis van 2011 staat bij veel mensen nog in het geheugen. En ook de gerookte zalm. De gerookte zalm uit Harderwijk was besmet met de Salmonella Thompson-bacterie. 23.000 consumenten werden ziek en tenminste vier mensen overleden aan de besmette vis. Of de Fipronil affaire van juli 2017.†

Deze incidenten hebben maar eens duidelijk gemaakt waarom voedselveiligheid zo belangrijk is. Er vielen plots doden door het gebrek aan hygiŽne en/of discipline. Het probleem is daarna zeker niet kleiner geworden. Afgelopen jaar nog waren er in Nederland 700.000 gevallen van voedselvergiftiging (waarvan, dat moet gezegd, het grootste deel veroorzaakt werd door het handelen van thuiskoks). Maar ook in de horeca, productiebedrijven en bijvoorbeeld ijssalons gaat het nog te vaak mis. De NVWA heeft letterlijk ťn figuurlijk een dagtaak aan het controleren van de voedselveiligheid in omgevingen waar professioneel met bederfelijk voedsel wordt omgegaan. En dagelijks worden boetes uitgeschreven. Op zich is dat vreemd. Want iedereen die met voedsel werkt, weet toch welke regels er zijn? En deze regels worden ook nauwelijks betwist. Het is vaak een gebrek aan focus op deze zaken, waardoor het tůch mis gaat. De gevolgen van problemen met de voedselveiligheid kunnen groot zijn. Zo weten we bijvoorbeeld dat de NVWA minder vaak waarschuwt en eerder overgaat tot het uitdelen van boetes. Die boetes zijn fors. Maar feitelijk zijn klachten van klanten nog schadelijker. Beide hebben het risico in zich dat de klachten openbaar worden en dat er een haast onherstelbare imagoschade ontstaat. Eťn melding op een site als IENS voor een restaurant kan al funest zijn. Dat wilt u voorkomen.†

De focus in de voedselbereiding ligt (gelukkig) op smaak en presentatie in combinatie met oog voor de kosten van de ingrediŽnten. Maar smaak en rendement worden aanzienlijk minder belangrijk als blijkt dat eten niet aan de hygiŽnevoorschriften voldoet en consumenten ziek worden. Oui chef, dat gebeurt nog dagelijks. Juist daarom is een HACCP-plan essentieel. Het is geen bemoeizucht van de overheid, maar iets essentieels binnen de bedrijfsvoering dat op het zelfde niveau als smaak zou moeten staan. Bedrijven waar industrieel voedsel bereid wordt, lopen mogelijk zelfs grotere risico's dan de horeca. In 2012 zagen we nog die Salmonella bacterie in de zalm van een vis producent die zorgde voor koorts, diarree, misselijkheid, braken, buikkrampen en hoofdpijn. Er is zelfs een aantal mensen overleden. In dergelijke gevallen is de producent genoodzaakt om een zogenaamde 'recall' te doen via de massamedia.

Als een product uit de markt moet worden gehaald, heeft dat vaak verwoestende gevolgen voor de onderneming. Het bedrijf verliest niet alleen de waarde van het teruggehaalde product. Ook de †omzet, reputatie en het marktaandeel staan op het spel. Dergelijke risico's zijn deels met een verzekering af te dekken, maar die zal niet uitkeren als niet aangetoond kan worden dat er serieus werk is gemaakt van de HACCP-richtlijnen.