HACCP Lijsten

Elk bedrijf die te maken heeft met eten en drinken heeft ook te maken met bepaalde wetten en regels omtrent hygiŽne en voedselveiligheid. Ook HACCP is daarvan een onderdeel.

HACCP is de afkorting van Hazard Analyses (of) Critical Control Points. Simpel†gezegd: Breng alle mogelijke gevaren rondom voeding in kaart. Onderzoek of de†voedselveiligheid ergens van ontvangst tot en met de verkoop gevaar loopt.†Hierbij worden alle mogelijke gevaren in kaart gebracht rondom voedselveiligheid.†

Voor branches zoals horeca, catering, slagers of bijvoorbeeld zorginstellingen zijn die gegevens al in kaart gebracht door de brancheorganisatie. Dan hoeft geen eigen HACCP-plan te worden gemaakt. Deze bedrijven kunnen gebruik maken van een hygiŽnecode.

Voor bepaalde bedrijven is er een hygiŽnecode beschikbaar. Voor een overzicht van de actuele hygienecodes zie de website van de NVWA. In de hygiŽnecode staat precies beschreven welke registraties bijgehouden dienen te worden. Welke HACCP lijsten van toepassing zijn. In een HACCP lijst staat aangegeven wat er gecontroleerd moet worden. Zoals de kwaliteit bij ontvangst of de koeling en de vriezer in orde zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan de temperatuur. Er staat ook aangegeven waar deze aspecten aan moeten voldoen. Bijvoorbeeld de temperatuur van de koeling en vriezer. Is die te warm, dan moeten er acties ondernomen worden.

Bijvoorbeeld producten die veel te warm zijn weg doen. Producten overplaatsen indien de temperatuur nog 7 įC of kouder is. Wat er moet gebeuren als er een probleem is worden corrigerende maatregelen genoemd.

Waaraan voldoet een goede HACCP registratielijst?

  • Op de HACCP lijst moet worden kunnen aangegeven welke datum het betreft en wie de meting uitvoert.
  • Vervolgens wordt de meting beschreven.
  • De norm.
  • Bij een afwijking moet kunnen worden aangegeven wat er vervolgens gedaan is om de afwijking te verhelpen.


Bent u op zoek naar een HACCP lijst? Binnenkort op deze site vindt u een handige opzet in Word. U kunt het dus zo inrichten dat het registratieformulier passend is en het werkbaar is voor een ieder. Kunt u niet wachten? Neem dan direct contact met ons op.

Voorbeeld HACCP lijsten

Een voorwaarde is dat ingevulde HACCP lijsten minimaal 1 jaar moeten worden bewaard. U dient dan dus ook een map aan te schaffen waar deze HACCP lijsten in terug te vinden zijn. Dat kan een papieren rompslomp geven.


Uiteraard kunt u deze HACCP lijsten dan helemaal zelf maken of heeft u er zelfs al de nodige ervaring mee. Mogelijk wilt u toe naar een situatie waarin de HACCP lijsten beter worden ingevuld en u af bent van al dat papier of zeker weten dat deze aan de eisen van de Voedsel-en Waren Autoriteit voldoen.

Enkele vragen die dan aan de orde kunnen zijn:

  1. Hoe voorkom ik dat ik met lege handen sta bij een controle van de nVWA?
  2. Op welke wijze zorg ik ervoor dat ik altijd en overal inzicht heb in de stand van zaken rondom voedsel-en waterveiligheid?
  3. Stel dat de tijd die hiermee gemoeid is gehalveerd kan worden door inzet van slimme technieken?
  4. Hoe waak ik ervoor dat er straks niet een mooi lijstje heb wat niet voldoet aan de eisen omdat het bijvoorbeeld niet opgepakt wordt?
  5. Hoe zet u snel een cultuur neer van "aanpakken en gaan met die banaan!"


En stel, op deze wijze bent u tegelijkertijd verlost van alle papieren, mappen enzovoort. Vele andere gingen u voor. Wanneer bekijkt u wat de voordelen zijn om te werken met Vers & Veilig? Lees hier meer over onze HACCP software.