Hoe vindt u de juiste HACCP gekeurde voedselthermometer?

Hoe vindt u de juiste HACCP gekeurde voedselthermometer?

U zoekt op internet naar een geschikte voedselthermometer.
Het aanbod is overweldigend. Maar wat zijn eigenlijk de eigenschappen van een goede voedselthermometer?

Eigenschappen goede voedselthermometer

  • Nauwkeurigheid. Een voedselthermometer die 5 graden aangeeft terwijl het 8 graden moet zijn , daar heeft u niks aan.
  • Snelheid. Een goedkope meter waar u maar op aan het wachten bent, wordt alsnog een dure. 45 seconden wachten lijkt niet lang, totdat u dit apparaat dagelijks moet gebruiken.
  • Gekalibreerd. Anders heeft u de eerste afwijking bij een inspectie van de controlerende instanties te pakken.
  • Eenvoudig. Zonder allerlei toeters en bellen die alleen maar afleiden. Iedereen moet ermee kunnen werken, ervaren met voedselveiligheid en HACCP of niet.
  • Prijs. ¤ 200,00 betalen voor een voedselthermometer is voor een gemiddelde keuken aan de hoge kant.
  • In staat om zowel oppervlakken als producten te meten. Producten aanbreken voor een goede temperatuur meting is dan niet nodig.



Daarnaast komen uit het onderzoek nog zaken als HACCP-getest, waterdicht en degelijkheid. Wij hebben 3 veel gebruikte voedselthermometers voor u op een rij gezet.

  1. De Gullimex: de TLC 1598
  2. De Testo: 826-T3
  3. De Vers & Veilig: Combi-thermometer




De Gullimex: de TLC 1598

  • Een solide en betrouwbare thermometer. Gekalibreerd vanaf de fabriek. Nadeel is wel dat deze enkel producten kan meten. De wijziging van een hoge naar een lage temperatuur kost de thermometer ongeveer 45 seconden. Dat wordt door veel medewerkers als lang ervaren.
  • Daarnaast heeft de thermometer geen beschikking over een infrarood gedeelte. Hierdoor bent u genoodzaakt om een tweede thermometer aan te schaffen. Neemt u de goedkoopste van Gullimex dan bent u samen toch meer dan ¤ 200,00 kwijt. De Gullimex TLC 1598 kost los ¤ 132,00.



De Testo: 826-T3

  • Deze voedselthermometer is de eerste in de range bij Testo. Duitse degelijkheid die soms wat te ver doorschiet. Zowel Fahrenheit als °C meten is mogelijk. Lastiger is om het apparaat om te switchen van de ene naar de andere eenheid. Dan moet u wel even naar Almere bellen.
  • Daarnaast is het voor een dergelijk product toch een eerste vereiste dat er kalibratiecertificaten worden bijgeleverd. Dat is nog geen vanzelfsprekendheid van Testo. Al met al een goed apparaat wat u kunt bestellen voor de prijs van ¤ 202,00.



De Vers & Veilig: Combi-thermometer

  • Geschikt voor zowel producten als oppervlakken. Een lage prijs en toch waterdicht en HACCP-getest met kalibratiecertificaat. Twee belangrijke knoppen, één voor het meten van de oppervlakte en één voor het meten van producttemperaturen. Door een dunne voeler heeft u snel de juiste temperatuur op het display. Uitpakken en u bent snel, Vers & Veilig aan de slag.
  • Zoals Dia Kleist van Paswerk Cruqiuis zei: ''Als ik weer een thermometer nodig heb, dan weet ik jullie te vinden''. De prijs van ¤ 99,75 is ten opzichte van de andere aanbieders concurrerend te noemen.

Infrarood thermometers

Steeds vaker horen wij van chef-koks dat ook de NVWA gebruik maakt van infrarood thermometers. Soms met opperste verbazing: infrarood thermometers zijn toch onnauwkeurig?
Het is maar hoe je het bekijkt. Natuurlijk moet de thermometer gekalibreerd zijn. Verder is een belangrijke vuistregel: meet nooit met metaal, emaille en glas. Meet dus nooit de roestvrijstalen RVS kom, aluminiumfolie of het glazen bakje. Meet wel direct (de buitenzijde van-) het product.

Een infraroodmeting is een oppervlakte meting. Dus alleen de temperatuur aan de buitenkant wordt nauwkeurig weergegeven. Meet dus niet met een infrarood thermometer producten die net zijn opgewarmd of terug gekoeld. Hiervoor gebruikt u een kernthermometer oftewel een thermometer met een voeler. Deze voeler moet opgewarmd of afgekoeld worden door het product dat gemeten wordt en dat kost tijd, soms wel een minuut per meting. Kies daarom een dunne voeler des te sneller weet u de juiste temperatuur.

Een ander punt is het voorkomen van besmetting. Bij een kerntemperatuurmeter moet u altijd alcoholdoekjes bij de hand moet hebben, dat hoeft niet voor een infrarood thermometer. De temperatuurmeting is namelijk contactloos dus zonder alcoholdoekjes en toch hygiënisch . Zowel een kerntemperatuurmeter als een infrarood thermometer hebben zo ieder zijn voordelen. Heeft u uw keus al gemaakt?

Welke voedselthermometer gaat u kiezen?

Wij vinden de Vers & Veilig Combi-thermometer een uitstekende keuze, en wij leggen u graag uit waarom wij dat van mening zijn. Eerst laten wij graag een van onze tevreden klanten aan het woord over deze prima voedselthermometer:
"Het meten van de juiste producttemperaturen kost me nu nog slechts een fractie van de tijd die het eerst vroeg. En geen gedoe meer met allerlei instellingen en gebruiksaanwijzigingen. Chris, als ik weer een thermometer nodig heb dan weet ik je te vinden".
Aldus: Dia Kleist, Hoofd keuken en kantines, Paswerk Cruquius

Waarom de Combi-thermometer?

  • Deze thermometer is 100% betrouwbaar.
  • Hij is gemiddeld zo'n 30% sneller dan veel van de duurdere modellen.
  • U boet 0,0 % in op betrouwbaarheid en nauwkeurigheid.
  • Hij kan alle bovengenoemde taken zonder problemen uitvoeren.
  • Hij is HACCP getest.
  • Hij is CE getest.
  • Geschikt voor friteuse (tot boven 180° C ).
  • AA-batterijen (dus niet apart naar de winkel).
  • En de prijs: ¤ 99,75 (ex BTW), (normaal ¤ 119,97)



Kortom (maar dat hadden wij al gezegd) een prima keuze!

Hoe bestellen?
Heeft u belangstelling voor een of meerdere van deze thermometers? Vul dan het bestelformulier in, en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op voor een snelle en juiste aflevering.