Nieuwe Hygienecode woonvormen 2016

25-07-2016

Vrijdag, 22 juli 2016, 12:07 uur,

 

De hygiënecode voor woonvormen is aangepast.

Voor wie?

De aanpassing heeft vooral te maken met de vraag: voor wie is deze hygiënecode woonvormen nu van toepassing?

  • Deze hygiënecode is van toepassing in zorginstellingen bij een kleine groep mensen die intensieve zorg en ondersteuning nodig hebben en met elkaar in een groep wonen. Ook een dagbesteding heeft te maken met de hygiënecode voor de woonvormen.

Toelichting:

  • Voorheen was er de nodige discussie over het begrip woonvorm. De mate van zelfstandigheid van de bewoner speelde daarbij een rol. Die is komen te vervallen. Dat betekent dat een (woon-)groep eerder te maken heeft met deze hygiënecode voor de woonvormen. Een voorbeeld? Eerder waren er nog eisen aan de zelfredzaamheid zoals het zelfstandig kunnen aankleden.
  • Het zelf kunnen koken is een van de onderdelen die behoren bij normaal huishouden. Dat is blijven staan. Worden er structureel maaltijden geregenereerd (opgewarmd) dan is voor dat onderdeel de hygiënecode "Hygiënecode voor de voedingsverzorging in zorginstellingen en Defensie" van toepassing. De reden is dat het risico van maaltijden regenereren groter is dan bij vers koken. Daarvoor is een aparte aanvulling "regeneren"geschreven:

Wat?

De hygiënecode woonvormen is alleen aangepast in hoofdstuk 11:

  • Paragraaf 11.3 is aangepast. Dat betekent:
    • Medewerkers moeten zich bewust zijn van de voedselveiligheidsrisico's. Vrijwilligers en naasten moeten bekend zijn met de juiste werkwijze rondom voedsel.
    • In deze hygiënecode wordt meer nadruk gelegd op training van mensen die bijdragen aan Vers en Veilig voedsel. Vrijwilligers en naasten worden nu specifiek benoemd.
    • Het registreren van de temperatuur van de koelkast of vriezer is niet verplicht. Het controleren ervan is wel verplicht! Uit ervaring blijkt dat temperatuur van de koelkast regelmatig te hoog is, hoger dan maximaal 7 °C. Terwijl de ideale temperatuur bij voorkeur 4 °C is. Een temperatuur van 8 °C is dus dubbel zo warm in vergelijking met een temperatuur van 4 °C. En de bacteriële groei kan dus -afhankelijk van het product- dubbel zo snel zijn. Dat kan consequenties hebben voor de houdbaarheid van het product. Het is dus van belang om te temperatuur te meten met een nauwkeurige koelkast thermometer. Het is af te raden om de temperatuur van de koelkast alleen af te lezen vanaf het display.
    • Ook het registreren van de schoonmaak is niet verplicht. Een goede schoonmaak is welverplicht. Er zijn periodieke werkzaamheden die gemakkelijk vergeten worden. Denk aan de maandelijkse schoonmaak van de afzuigkap bijvoorbeeld. Of het periodiek ontdooien van de vriezer. Deze onderdelen registreren is handig voor de medewerkers die vaak parttime werken.n En voor de dagelijkse schoonmaak? Daar kan eventueel gekozen worden voor een lijst om te weten welke dingen gedaan moeten worden. Een lijst bedoeld voor instructie in plaats van als registratie.
    • Andere handige dingen om te registreren zijn bijvoorbeeld de temperatuur van de maaltijden bij ontvangst. Want hoe weet u anders dat gekoelde of diepgevroren verstrekkingen ook voldoende gekoeld in de koelkast op de afdeling aankomen? Uit ervaring en onderzoek blijkt dat als er wekelijks gecontroleerd wordt en tegelijkertijd periodiek bijvoorbeeld jaarlijks een audit uitgevoerd wordt dat de situatie Vers en Veilig wordt. 0

Versenveilig.nl?

Versenveilig.nl heeft verschillende hulpmiddelen. Zoals elearning. Of training en coaching voor bijvoorbeeld een HACCP-coördinator die audits uitvoert binnen de organisatie. Welke van de drie vragen zijn bij uw organisatie aan de orde?

  1. "Het is wel leuk dat we niets hoeven te registreren. Maar hoe toon ik dan aan dat wij als instelling wel de verantwoordelijkheid nemen voor voedselveiligheid? Ook als ik de medewerkers opleidt, en na een half jaar zijn een aantal mensen weer uit het veld, hoe kan ik dan bij een (Prezo of HKZ of ISO-) audit laten zien dat deze mensen wel verantwoord omgaan met eten en drinken? Moet ik dan twee keer per jaar alle betrokkenen scholen? En wat gebeurt er dan in de tussenliggende tijd?
  2. "Wat is nu een gemakkelijke manier om te voldoen aan de registraties zonder allerlei gedoe". Registraties voor een afdeling die maximaal kwartier in de week aandacht vergen? Waarbij de leidinggevende en medewerker automatisch op de hoogte gehouden wordt als dingen niet of fout gebeuren? En registraties gebeuren op een wijze zodat we steeds aan de juiste wet-en regelgeving voldoen?
  3. "Ik heb een medewerker "over" die wellicht geschikt is om audits in onze organisatie uit te laten voeren. Hoe regel ik dat hij of zij deze audits naar behoren kan uitvoeren? Tegen de laagste kosten?
  • Een combinatie van e-learning specifiek voor de betrokkenen bij de woongroepen (kennis en bewustwording) en Vers en Veilig geeft de beste waarborg. Wat kan Vers en Veilig doen? Feitelijk alles. Van coaching en training op locatie, e-learning tot instructie. Van software tot de audits. Van thermometers en alcoholpotjes tot tablets.
  • Stelt u zich eens voor:
    U kunt vanaf elke plek waar u internettoegang heeft direct zien:
    Wie, wanneer, welke metingen heeft gedaan, wat de uitkomsten zijn, overzichten opvragen, alarmmeldingen zien en eigenlijk teveel om op deze pagina weer te geven.

Kijk op de andere pagina's van www.Versenveilig.nl voor meer informatie. Of bel voor een afspraak zodat al uw vragen direct beantwoord worden.

Artikel delen

Reacties

Overige items

31-03-2016
31-03-2016