Wat is HACCP?

 

Het doel van HACCP is dat voedingsmiddelen veilig zijn. HACCP is de afkorting van Hazard Analysis Critical Control Points. Vertaald is dit: gevarenanalyse van kritische beheerspunten. Bij het toepassen van HACCP wordt een gevarenanalyse uitgevoerd. Vervolgens worden de kritieke punten bepaald. In de praktijk betekent dit dat er wordt gekeken wat er fout kan gaan. Welke maatregelen, controles en registraties gedaan moeten worden komt volgt daarna.

Gevarenanalyse

Tijdens de gevarenanalyse wordt van alle processtappen nagegaan wat er fout kan gaan. Hierbij wordt gelet op:

  • Chemische besmetting: giftige stoffen die niet in een voedingsmiddel thuishoren, reinigingsmiddelen, ongediertebestrijdingsmiddelen, smeervet en smeerolie, koelvloeistoffen; giftige stoffen geproduceerd door schimmels, gewasbeschermingsmiddelen.
  • Fysische besmetting: vreemde voorwerpen, zoals steentjes, stukjes glas, metaal- of houtsplinters.
  • Microbiologische besmettingen: besmetting door bacteriën, schimmels, gisten
  • Allergenen: allergische reacties door gluten bevattende granen (deze komen onder andere voor in tarwemeel), schaal- en schelpdieren, eieren, vis, melkeiwit, soja, pinda’s.

Risicoanalyse

Wanneer de gevarenanalyse is uitgevoerd, wordt er gekeken hoe fouten of besmettingen te voorkomen zijn. Welke maatregel genomen moet worden ligt aan hoe erg de fout is. Met andere woorden, welke gevolgen een fout kan hebben voor de gezondheid. Dit wordt de risico-analyse genoemd.

Wanneer tijdens een controle blijkt dat bijvoorbeeld een koeling niet goed werkt dan moeten direct maatregelen genomen worden om verdere schade te voorkomen. Dit zijn corrigerende maatregelen, bijvoorbeeld producten controleren op temperatuur en overdoen naar een andere koeling. Producten die te warm zijn moeten worden geblokkeerd. Producten die warmer zijn dan bijvoorbeeld 10 °C kunnen niet meer worden gebruikt.

 

HACCP systeem

Hygiëne en HACCP kunnen alleen op een goede manier in praktijk worden gebracht wanneer de afspraken op papier zijn vastgelegd. Deze afspraken staan in de hygiënecode, in procedures, instructies en registratieformulieren. Alle procedures, instructies en registratieformulieren samen noemen we het kwaliteitssysteem of HACCP-plan.

De beoordeling van HACCP gebeurt door de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (Keuringsdienst van Waren)

Het werken volgens HACCP is wettelijk verplicht. De NVWA controleert of de bedrijven zich hieraan houden. De NVWA kan boetes uitdelen en zij kan een bedrijf tijdelijk stilleggen. In het ergste geval kan de NVWA er voor zorgen dat een bedrijf voorgoed wordt gesloten.

 

HACCP plan digitaal

Uiteraard kunt u het HACCP plan helemaal zelf maken of heeft u er zelfs al de nodige ervaring mee. Mogelijk wilt u toe naar een situatie waarin het HACCP plan beter wordt gehanteerd of zeker weten dat deze aan de eisen van de Voedsel-en Waren Autoriteit voldoen. Waar u tegelijkertijd verlost bent van alle papieren, mappen enzovoort.

Vele andere gingen u voor. Wanneer bekijkt u wat de voordelen zijn om te werken met Versenveilig.nl? Lees meer over onze HACCP software.