Elk bedrijf die te maken heeft met eten en drinken heeft ook te maken met bepaalde wetten en regels omtrent hygiëne en voedselveiligheid. Ook HACCP is daarvan een onderdeel.
HACCP is de afkorting van Hazard Analyses (of) Critical Control Points. Vertaald is dit: gevarenanalyse van kritische beheerspunten. Hierbij worden alle mogelijke gevaren in kaart gebracht en onderzoek gedaan of de voedselveiligheid ergens in het proces gevaar loopt. Voor branches zoals horeca, catering, slagers of bijvoorbeeld zorginstellingen zijn die gegevens al in kaart gebracht door de brancheorganisatie. Dan hoeft geen eigen HACCP-plan te worden gemaakt. Deze bedrijven kunnen gebruik maken van een hygiënecode.
Voor bepaalde bedrijven is er een hygiënecode beschikbaar. Voor een overzicht van de actuele hygienecodes zie de website van de NVWA. In de hygiënecode staat precies beschreven welke registraties bijgehouden dienen te worden. Welke HACCP lijsten van toepassing zijn. In een HACCP lijst staat aangegeven wat er gecontroleerd moet worden. Zoals de kwaliteit bij ontvangst of de koeling en de vriezer in orde zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan de temperatuur. Er staat ook aangegeven waar deze aspecten aan moeten voldoen. Bijvoorbeeld de temperatuur van de koeling en vriezer. Is die te warm, dan moeten er acties ondernomen worden.
Bijvoorbeeld producten die veel te warm zijn weg doen. Producten overplaatsen indien de temperatuur nog 7 °C of kouder is. Wat er moet gebeuren als er een probleem is worden corrigerende maatregelen genoemd.
Waaraan voldoet een goede HACCP registratielijst?
Bent u op zoek naar een HACCP lijst? Op deze site vindt u een handige opzet in Word. U kunt het dus zo inrichten dat het registratieformulier passend is en het werkbaar is voor een ieder.
Een voorwaarde is dat ingevulde HACCP lijsten minimaal 1 jaar moeten worden bewaard. U dient dan dus ook een map aan te schaffen waar deze HACCP lijsten in terug te vinden zijn. Kortweg een papieren rompslomp.
Uiteraard kunt u deze HACCP lijsten dan helemaal zelf maken of heeft u er zelfs al de nodige ervaring mee. Mogelijk wilt u toe naar een situatie waarin de HACCP lijsten beter worden ingevuld en u af bent van al dat papier of zeker weten dat deze aan de eisen van de Voedsel-en Waren Autoriteit voldoen. Enkele vragen die dan aan de orde kunnen zijn:
En op deze wijze bent u tegelijkertijd verlost van alle papieren, mappen enzovoort. Vele andere gingen u voor. Wanneer bekijkt u wat de voordelen zijn om te werken met Versenveilig.nl? Lees hier meer over onze HACCP software.