Nieuwe Hygienecode horeca 2016 samenvatting

31-03-2016

Vrijdag, 1 april 2016, 12:02 uur,

Onderstaand puntsgewijs veel voorkomende vragen en relevante wijzigingen van de hygiënecode voor de horeca van 2016:

  1. Is het verplicht om de nieuwe hygiënecode voor de horeca 2016 in huis te hebben?
    Nee, het is niet verplicht om de nieuwe hygiënecode in huis te hebben. Wel is het van belang dat er aantoonbaar gewerkt wordt volgens deze hygiënecode. Dat aantonen kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van het programma Vers en Veilig.
  2. Ik heb een party cateringbedrijf. Moet ik dan ook aan deze hygiënecode voldoen?
    Voor alle bedrijven die eten en drinken bereiden en serveren of afleveren aan de consument is deze hygiënecode van toepassing. Dus ook voor de bedrijven als contractcatering, de party catering, cafetaria's, restaurants en eetcafés. 
  3. Wat kost de hygiënecode van de horeca versie 2016?
    De hygiënecode van de horeca is onderdeel van het programma van Versenveilig.nl. In het programma van Versenveilig.nl zijn alle zaken die relevant zijn om te voldoen aan deze hygiënecode opgenomen. Het aanschaffen van een hygiënecode is dan niet nodig. Dat bespaart:
  • € 30,00 voor leden van Koninklijke Horeca Nederland
  • € 100,00 voor (horeca-) bedrijven die niet zijn aangesloten bij Koninklijke Horeca Nederland

Graag maak ik een onderscheid tussen datgene waar ik als ondernemer verantwoordelijk voor ben en waar mijn medewerkers verantwoordelijk voor zijn.

Met welke eisen moet ik rekening houden als ondernemer?

  1. De inrichting van de bedrijfsruimte stelt met name de volgende eisen:
  • Medewerkers in de bediening hebben de mogelijkheid om handen te desinfecteren met de handdesinfectant.
  • Alleen stromend water mag gebruikt worden voor het wassen van de handen.
  • Zeep en eenmalig te gebruiken handdoeken of papier
  • Een voorportaal bij de toiletten is noodzakelijk om besmettingen te voorkomen.. Toiletten mogen dus niet direct uitkomen in de bereidingruimte.
  • Een aparte wasbak voor het wassen van groente kan. Is die er niet, dan moet de wasbak voor het wassen van groente altijd gewassen en gedesinfecteerd worden.
  • Gebruik alleen materialen die afgewassen kunnen worden en roestbestendig zijn. Aluminium pannen voldoen dus niet.
  • Horren moeten voor het raam aangebracht zijn indien de ramen tijdens de bereiding geopend zijn.
  • Tijdens de bereiding zijn deuren naar buiten gesloten.

En waarmee kan Versenveilig.nl jou helpen?

Nieuwe Hygienecode horeca 2016 samenvatting
Artikel delen

Reacties

Overige items

25-07-2016
31-03-2016