Miscommunicatie en voedselveiligheid

Miscommunicatie en voedselveiligheid

18-06-2018

Ik houd van een schoon en opgeruimd huis. Dat is echter niet altijd even eenvoudig te realiseren. Met een puber in huis. Hij is
(net zoals zoveel andere 12-,14 en 16 jarigen) een kei in het niet reageren op de wens voor een opgeruimd huis. Rondslingerende tablets, schoenen en tassen, het maken van huiswerk, het komt er meestal niet van.
Meestal wordt het beantwoord met een "Ja ha... dat doe ik straks wel ". Waarna er meestal niets gebeurd.

Om een helpende hand bieden, reik ik eenvoudige oplossingen aan voor een opgeruimde kamer of het voor middernacht afkrijgen van het huiswerk. Naar mijn idee eenvoudige en praktische tips als:
"start nou direct na het warme eten met je huiswerk wat nog niet af is. Geef materialen nou een vaste plek." Meestal werkt het niet. Blijkbaar zijn het geen bruikbare oplossingen. De puber slaat mijn adviezen en de adviezen van mijn zus achteloos in de wind.

Wat nu? Vraag ik mij af. Heeft het feit dat er niets mee gebeurt misschien meer te maken met dat we niet allebei het zelfde probleem zien? Daarover ging ik in gesprek. En wat blijkt: in de ogen van hem is er helemaal geen probleem. En weet ik dan wel wat er echt relevant en belangrijk voor hem is? 

Datzelfde geldt natuurlijk ook in het bedrijfsleven. Dat wat er bij mij thuis en bij veel mensen thuis gebeurt is natuurlijk een verkleinde weergave van hetgeen gebeurt in een grotere organisatie. Weten we wat we van elkaar verwachten is een veel voorkomende oorzaak van frustraties. Dat is de oorzaak van miscommunicatie. En of het nu gaat over relatief eenvoudige dingen als het nut en de noodzaak van schoonmaken, opruimen of dateren van producten, praten met elkaar is cruciaal! Niet via een app, e-mail of overdrachtboek maar simpelweg face to face. En natuurlijk hoeft dat niet in ellenlange gesprekken of vergaderingen. Want langere gesprekken zijn niet automatisch betere gesprekken. Zo wordt miscommunicatie voorkomen. Met elkaar praten in plaats van tegen elkaar.

Daarom mag dat staand. Dan voorkomen we ook nog dat het allemaal veel te lang gaat duren. En als we dan ook nog eens elkaar zien staan, goed luisteren en reageren? Dan is de basis voor een goede communicatie en verdere afspraken gelegd. Dat werkt prima thuis en prima in de keuken of productieomgeving. Probeert u het uit?